اصول بسته بندی مناسب میوه و سبزیجات

بسته بندی میوه و سبزیجات تازه یکی از مهمترین مراحل طی شده این محصولات در سفر طولانی و پیچیده از نزد کشاورز تا مصرف کننده نهایی به شمار می رود. کیف ، جعبه ، سبد ، کارتن ، سطل ، پالت ها و خیلی دیگر از موارد اینگونه نمونه هایی از یسته بندی می باشند.

طبق آخرین آمار بیش از 1500 روش برای بسته بندی میوه و سبزیجات در دنیا وجود دارد ، که هر یک از این روش ها دارای معایب و مزایای خاص خود می باشند. با تعریف مفاهیم جدید در صنعت بسته بندی تعداد روش های بسته بندی نیز روزانه در حال افزایش است.

یکی از مواردی که در صنعت بسته بندی به آن توجه زیادی می شود ،هزینه حمل و نقل محصولات کشاورزی می باشد. لذا در ساخت و طراحی انواع بسته بندی به نحوه چینش و سایز آنها برای قرار گیری در کانتینر ها حمل توجه خاصی می شود.

در سال های اخیر فعالان صنعت بسته بندی با در نظر گرفتن نیازهای عمده فروشان ، مصرف کنندگان و خریداران سرویس های مواد غذایی سعی می کنند بسته بندی هایی با سایز های متنوع تولید نمایند.

با توجه به اینکه بسته بندی هزینه قابل توجهی در بهای تمام شده میوه و سبزیجات دارد، مهم است که بسته بندی کنندگان ، حمل کنندگان و همین طور خریداران و مصرف کنندگان درک روشنی از نحوه و اهمیت بسته بندی میوه و سبزیجات داشته باشند.

ما در اینجا تلاش می کنیم در حد امکان شما را با کارکردها و کاربردها و محدودیت های انواع بسته بندی های رایج آشنا کنیم.

عملکرد بسته بندی مناسب

درصد قابل توجهی از شکایت و نارضایتی خریداران و مصرف کنندگان محصولات کشاورزی از طراحی نامناسب و ضعیف بسته بندی این محصولات می باشد. هر ساله استفاده از بسته بندی های نامناسب باعث له شدن و وارد آمدن ضایعات بسیاری به محصولات کشاورزی می شود.

برای جولوگیری از نارضایتی خریداران و مصرف کنندگان و همین طور تحمیل ضرر و زیان به تولید کنندگان و توزیع کنندگان محصولات کشاورزی باید بسته بندی ها به گونه ای طراحی شود که بتواند از محصول به خوبی محافظت نماید و همچنین مصرف کننده به راحتی بتواند محصول داخل بسته بندی را مشاهد نماید.

نکات مهم در انتخاب نوع بسته بندی

1)قابل بازیافت / تجزیه پذیر و زیست پذیری

امروزه بسیاری از کشورها برای بسته بندی محصولات کشاورزی محدودیت های جدیدی را اعمال کردند و از ورود میوه و سبزیجات با بسته بندی غیر قابل بازیافت به کشورشان جلوگیری به عمل می آورند.لذا اگر قصد صادرات میوه به کشور های دیگر را دارید حتما به این نکنته توجه فرمایید که بسته بندی محصولات شما باید از مواد اولیه قابل بازیافت و یا تجدید پذیر ساخته شده باشد.

علاوه بر این محدودیت ها ، مصرف کنندگان میوه و سبزیجات تازه اکٍرا کسانی هستد که بیشتر نگران مسائل زیست محیطی بوده و دقت فراوانی در انتخاب محصولات خریداری شده خود می نمایند.

2) تنوع

یکی دیگر از مواردی که در انتخاب و طراحی بسته بندی باید به آن دقت نماییم، وجود تنوع از نظر ابعاد و سایز بسته بندی با توجه به نیاز اقشار مختلف جامعه می باشد .

3)طراحی زیبا و قابلیت چاپ پذیری

با استفاده از طرح های گرافیکی مناسب و همچنین چاپ چند رنگ می توانید بسته بندی تولید نمایید که به محصول شما ارزش افزوده بسیاری بالایی ببخشد و این نوع بسته بندی میتواند بصورت فزاینده ای در جذب مشتری تاثیر گذار باشد و جذابیت محصول شما را صد چندان بکند.

4)ماندگاری

بسته بندی های مدرن باید این قابلیت را حتما داشته باشند که برای هر محصول و کالایی با توجه به شرایط آن بصورت سفارشی و مناسب طراحی و تولید گردد. بطوریکه بسته بندی تولید شده عمر مفید محصول را افزایش و ضایعات احتمالی محصول را کاهش دهد.

5)انبار پذیر بودن

در تولید بسته بندی باید به موضوع انبار کردن محصولات بسته بندی شده توجه خاصی شود. بطوریکه مقاومت و ابعاد این بسته بندی ها باید به گونه ای باشد که وقتی بسته ها به روی هم گذاشته میشوند بسته بندی هایی که در پایین قرار گرفتن از بین نروند.

6) راحتی حمل و نقل

حمل و نقل برای محصولات کشاورزی بار مالی زیادی زا بر تولید کنندگان و توزیع کنندگان این محصولات ایجاد میکند، به خاطر همین بسته بندی این محصولات باید به شکلی باشد که بیشترین مقدار مجاز در کانتینرهای حمل و نقل جای بگیرد و علوه بر آن نیز به محصولات خللی وارد نشود و علاوه بر این باید به فکر راحتی حمل نقل محصول از فروشگاه تا مقصد مصرف کننده هم در نظر گرفته شود.

برای محصولاتی مانند سیب و پیاز و سیب زمینی می توان انواع مختلفی بسته بندی طراحی کرد که این جعبه ها می تواند اندازه و سایزهای متفاوتی داشته باشند ولی برای محصولاتی مانند مارچوبه و میوه های نرم باید جعبه های بسیار مقاومی طراحی گرددف که علاوه بر حفاظت از محصول به راحتی بتوان آن ها را حمل و نقل و انبار کرد.

7) شناسایی

یک بسته بندی مناسب باید اطلاعات مفیدی را به مصرف کننده در مورد محصول خریداری شده ارائه نماید. این اطالاعات می تواند شامد موارد ذیل باشد :

  • نام محصول
  • نام تجاری
  • نام تولید کننده و نشان تجاری تولید کننده
  • اندازه و درجه کیفیت محصول
  • وزن خالص
  • آدرس و شماره تماس تولید کننده
  • تایید ها و مجوزهای بهداشتی
  • کشور مبدا
  • ارزش غدایی محصول
  • دستورالعمل استفاده
  • کد شناسایی جهانی محصول (UPC)

نکته مهم :
در بازاریابی مصرف کننده ،ظاهر بسته بندی به بخشی مهم از نمایشگر نقطه فروش تبدیل شده است پس سعی نمایید از این فرصت به نحو احسن استفاده نمایید.