تفاوت پلی کربنات و کارتن پلاست

موضوعاتی که در این مقاله به آنها پرداخته خواهد شد به شرح زیر است :

پلی کربنات چیست؟

پلی کربنات یکی از اعضای خانواده پلیمر های ترموپلاستیک می‌ باشد که به گستردگی در صنعت قالب سازی و تغییرات حرارتی مورد استفاده قرار می گیرد. پلی کربنات از دسته موادی است که در صنایع شیمی نوین نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. از آنجا که این نوع پلاستیک ماده شفاف بسیار سختی تلقی می شود، می ‌تواند جایگزین مناسبی برای شیشه باشد و در بخش های مختلف ساختمان ها مورد استفاده قرار گیرد. پلی کربنات اولین بار در سال 1953 میلادی به دست دانیال فاکس در شرکت جنرال الکتریک پلاستیک ساخته شد و در سال 1958 به تولید انبوه رسید و روانه بازار شد. تنوع ورق های پلی کربنات به گونه ‌ای بود که باعث می شد این ماده شیمیایی بر روی هر نوع سازه و در کنار انواع مختلف مصالح ساختمانی مورد استفاده قرار گیرد.

پلی کربنات

از مهم ترین عواملی که برای تعیین نوع مصالح ساختمانی مورد بررسی قرار می گیرند می توان به عوامل جوی نظیر تگرگ و طوفان و برخی از حوادث طبیعی مثل زلزله اشاره نمود، که با توجه به مقاومت، شفافیت و ضربه پذیر بودن ورق های پلی کربنات، این ورق ها بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. یکی دیگر از ویژگی های بارز ورق های پلی کربنات وزن کم آنهاست که همین امر باعث می شود انتقال و حمل و نقل آنها در تعداد بالا، هزینه کمتری را به افراد تحمیل نماید.

اشعه ماورا بنفش با عنوان اشعه ای سرطان زا شناخته می شود و می تواند روی سلامتی موجودات مختلف از جمله انسان ها تاثیر بگذارد. علاوه بر آن این اشعه می تواند رنگ اجسام را از بین ببرد یا باعث تغییر رنگ آن ها گردد. ورق های پلی کربنات به دلیل داشتن لایه ضد عبور، از ورود این اشعه به فضای خانه جلوگیری کرده و محیطی امن را برای ساکنین به ارمغان می آورد.

در خانه ها و ساختمان هایی که سقف های شیشه ای دارند همواره مشکل تمیز نگه داشتن این شیشه ها به چشم می خورد. یکی دیگر از ویژگی های بارز پلی کربنات خاصیت آنتی استاتیک بودن لایه خارجی آن هاست. گرد و غبار موجود در هوا جذب ورق های پلی کربنات نمی شوند و به راحتی از روی این ورق شسته می گردند و سطح آن را تمیز می کنند.

همانطور که در بخش های بالا ذکر کردیم، پلی کربنات پلیمری ضربه پذیر و نشکن است، به همین دلیل استفاده از این پلیمر، فضایی امن را برای شما به ارمغان می آورد و از سقوط اجسام تا حد زیادی جلوگیری می کند.

از پلی کربنات می توان به منظور تزیین فضای داخلی استفاده نمود. همچنین این پلیمر می تواند در ساخت داشبورد و اجزای تشکیل دهنده آن، سپر جلو و سپر عقب خودرو، در صنایع آرایشی  بهداشتی، پزشکی، ساخت انواع عینک های طبی و شیشه های ضد گلوله استفاده کرد. از دیگر کاربرد های پلی کربنات می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • ساخت سایه بان منازل
  • ساخت دیوار های جداکننده
  • نورگیر های انباری
  • صنایع نظامی
  • پارتیشن بندی
  • ساخت دیسک های فشرده
  • ساخت سوله های پرورش گیاهان
  • ساخت پوشش سقف استادیوم های ورزشی و استخر ها
  • صنعت هواپیماسازی
  • صنایع خودروسازی

روش تولید پلی کربنات

شرکت PPG اولین بار در سال 1941 با تولید رزین و اتصالات عرضی توانست روش تولید پلی کربنات را کشف نماید. در این روش در زمان شکستن پیوند دوگانه کربن، پلاستیکی بی رنگ و شفاف تولید شد که با عنوان اولین پلی کربنات شناخته گردید. به مرور زمان روش های دیگری برای ساخت این پلیمر کشف شد و پیشرفت در زمینه ساخت و تولید این پلاستیک آغاز گردید.

امروزه به طور کلی از دو روش متفاوت برای ساخت این پلیمر استفاده می شود که در ادامه به بررسی این دو روش می پردازیم:

  1. روش batch

در روش تولید batch، گاز فسژن با فنول ترکیب شده و ماده ای به نام دی فنیل کربنات به دست می آید. سپس این ترکیب را با بیسفنول ای واکنش می دهند تا پلیمر حاصل گردد.

  1. روش دو مرحله ای ذوب

یکی دیگر از روش هایی که امروزه برای تولید پلی کربنات کشف گردیده و در بسیاری از کارخانه ها مورد استفاده قرار می گیرد، روش تولید دو مرحله ای ذوب می باشد. در این روش از عناصر دیگری (به غیر از فسژن) برای پلیمریزاسیون استفاده می شود. به عنوان مثال معمولا از تبادل عناصر استری میان ترکیبات دی فنیل کربنات و بیسفنول ای استفاده می گردد.

به طور کلی ورق های حاصل از این پلیمر را به دو صورت نصب می کنند: سقفی و دیواری

برای نصب این پلاستیک در اولین مرحله، گرد و غبار و ذرات خارجی شیار های موجود در داخل ورق، پاک می شود. برای این که پلاستیک به خوبی در جای مورد نظر مستقر گردد باید تا اندازه ای سفت شوند تا تنش و تغییر شکلی در ورق ایجاد نگردد. در مراحل بعدی نیز فرد باید به خاطر داشته باشد که زهوار شیار های ورق از پایین به بالا باشد.

کارتن پلاست چیست؟

کارتن پلاست ها، ورق هایی هستند که به شکل کارتن ساخته می شوند. این ورق ها به شکل اکستروژن و از پلی پروپیلن هستند و در دسته پلاستیک های سخت قرار می گیرند. کارتن پلاست ها را دو ورق مسطح خارجی تشکیل می دهند که در وسط این ورق ها، صفحات باریک عمودی، به شکل موازی به هم متصل می گردند. در مقایسه با ورق های پلی کربنات، کارتن پلاست مقاومت بیشتری در مقابل ضربه و عوامل فیزیکی از خود نشان می دهد و می تواند در مقابل عوامل شیمیایی نیز مقاوم باشد. بر خلاف پلی کربنات، کارتن پلاست ها بیشتر در کارخانه ها مورد استفاده قرار می گیرند. ورق های کارتن پلاست یا کروگیت پلاستیک شیت در صنعت بسته بندی نقش مهمی را ایفا می کنند و می توانند برای مصارف تبلیغاتی، صنعتی و کشاورزی مورد استفاده قرار گیرند. کارتن پلاست ها مثل کارتن های مقوایی قابلیت دایکات را دارند، یعنی می توان آن ها را برش داد و به قطعات مختلف تقسیم نمود. علاوه بر ویژگی هایی که ذکر شد، یکی از دلایل استفاده از این پلاستیک ها این است که می توان به روش سیلک اسکرین، روی آن ها عملیات چاپ انجام داد.

کارتن پلاست با نام های مختلفی در میان بازاریان شناخته می شود، که می توان از میان آن ها به شیت پلاست، کروگیت پلاست شیت، پلاست پک و هالو پروفیل شیت اشاره نمود.

ویژگی های کارتن پلاست

کارتن پلاست ها می توانند در مقابل ضربات و فشار مقاومت خوبی از خود نشان دهند. کارتن پلاست، انعطاف پذیری بسیار بالایی دارد و می توان آن را از جهت های مختلف چه طولی و چه عرضی قوس داد، اما بهتر است به منظور جلوگیری از تا خوردگی ورق، به شکل طولی قوس داده شود. برای ساخت این ماده از هیچ ماده مضر و سمی استفاده نشده، به همین دلیل در صورتی که به منظور بسته بندی مواد از آن استفاده شود، هیچ خطری سلامت انسان را تهدید نخواهد کرد. همانطور که اشاره کردیم این پلیمر بر خلاف پلی کربنات به راحتی به وسیله دستگاه برش یا دایکات برش داده می شود و با وسایلی نظیر منگنه، جوش پلاستیکی و چسب می توان قطعات این پلیمر را به یکدیگر متصل کرد. ساختار شبکه ای موجود در این محصول و وجود هوا درون صفحات آن باعث شده که بسیاری از افراد از کارتن پلاست به عنوان عایق صدا و عایق الکتریکی استفاده کنند. کارتن پلاست در مقابل آب مقاوم است و پلاستیکی ضد آب به شمار می رود، به همین دلیل می تواند پیشنهاد خوبی برای افرادی باشد که در محیط های مرطوب زندگی می کنند. این پلیمر پرکاربرد می تواند در پارتیشن منازل و تابلو های راهنمایی و رانندگی یا استند های تبلیغاتی مفید واقع گردد. اگر بخواهیم به طور کلی به خصوصیات کارتن پلاست اشاره کنیم می توانیم بگوییم کارتن پلاست پلیمری سبک وزن بوده که به سهولت نصب می گردد و دوام بسیار بالای در مقابل دمای زیاد و حرارت دارد.

مقایسه پلی کربنات و کارتن پلاست

دایکات، روشی برای برش پلاستیک ها به شمار می رود و با استفاده از آن می توان پلاستیک ها را به شکل ها مختلفی برش داد و طرح های مختلفی را به وجود آورد. یکی از بارزترین معایب ورق های پلی کربنات، حساسیت بالای این ورق ها به سوراخکاری و دایکات است، به گونه ای که ممکن است در طی انجام عملیات سوراخکاری یا دایکات،‌ پلی کربنات به طور کامل شکسته شود در حالی که با خرید ورق های کارتن پلاست می توان به راحتی عملیات دایکات یا سوراخکاری را روی ورق انجام داد. همانطور که گفته شد ورق های پلی کربنات گران قیمت هستند و هزینه زیادی را به کاربر تحمیل می کنند، علت بالا بودن قیمت این ورق ها پوشش ضد اشعه ماورا بنفش است که در ساخت آن ها به کار گرفته می شود. ورقه های کارتن پلاست را می توان با توجه به خواسته کاربر ساخت و ارائه کرد، به همین دلیل امروزه بنا بر خواسته مشتریان ورق های کارتن پلاست به شکل ضد آفتاب یا آنتی یووی، ضد قارچ و میکروب یا نانو پلاست، ضد بار های الکتریکی یا آنتی استاتیک و ضد آتش یا آنتی فایر ساخته می شوند.

ورق های کارتن پلاست بر خلاف پلی کربنات که به هنگام آتش سوزی دود تولید می کنند، در زمان اشتعال، آب می شوند و همین امر می تواند مانع آتش سوزی گردد و از رشد آتش در آن محیط جلوگیری کند.

همانطور که گفته شد می توان از ورق های پلی کربنات برای ساخت سقف های شیشه ای استفاده کرد  و به طور کلی آن ها را جایگزین شیشه نمود، این در حالی است که کارتن پلاست در قالب بندی ساختمان ها و بلوک های سقفی و همچنین در ساخت ماکت، سوله و استند های تبلیغاتی استفاده می شود و نمی توان از آن ها به عنوان جایگزینی برای شیشه یاد کرد.

مقاومت بالا و وزن سبک تر پلی کربنات نسبت به شیشه باعث شده که این ورق ها برای افرادی که گلخانه دارند یک پیشنهاد ویژه محسوب شود و تقاضای خرید این ورق ها افزایش چشمگیری پیدا کند.

یکی دیگر از برتری های پلی کربنات نسبت به کارتن پلاست این است که مصرف انرژی را کاهش می دهد. استفاده از ورق های پلی کربنات بجای شیشه یک جداره باعث کاهش 50 درصدی مصرف انرژی می گردد که همین موضوع می تواند یکی از مهم ترین مزیت های این ورق ها به شمار آید.

تفاوت پلی کربنات و کارتن پلاست

یکی دیگر از ویژگی های منحصر به فرد پلی کربنات این است که در مقابل حرارت مقاوم بوده و تحت تاثیر شرایط و عوامل جوی دچار تغییر شکل نمی شود، این در حالی است که ورق های کارتن پلاست نمی توانند در مقابل سرما مقاومت زیادی از خود نشان دهند و برخلاف پلی کربنات ممکن است دچار ترک خوردگی یا در برخی از موارد به طور کامل شکسته شوند. از دیگر تفاوت های پلی کربنات و کارتن پلاست می توان به خش پذیری این دو ورق اشاره نمود. ورق های پلی کربنات بر خلاف ویژگی های چشمگیری که دارند، در مقایسه با کارتن پلاست خش پذیرتر هستند، که می توان همین موضوع را یکی از عیوب این پلیمر تلقی کرد. پوشش ضد اشعه ماورا بنفش که می توان این پوشش را در ساختار پلی کربنات یافت باعث شده که خریدار هزینه بیشتری را برای خرید این پلیمر در مقایسه با خرید کارتن پلاست بپردازد. ورق های پلی کربنات در هنگام آتش سوزی، دچار اشتعال نمی شوند اما دود بسیار زیادی تولید می کنند و در دسته پلاستیک های دودزا قرار می گیرند. سوالی که ذهن بسیاری از کاربران به خود مشغول کرده این است که کدام یک از این پلاستیک ها نسبت به دیگری برتری دارد؟ می توان گفت که پلی کربنات به دلیل جلوگیری از ورود اشعه ماورا بنفش به داخل محیط خانه و مقاومت در برابر پرتو های خورشید در مقایسه با کارتن پلاست برتری دارد اما همانطور که اشاره شد امروزه می توان کارتن پلاست های ضد اشعه تولید نمود.

کارتن پلاست بخریم یا پلی کربنات؟

در پاراگراف های بالا در خصوص ویژگی ها و تفاوت های این دو پلاستیک صحبت کردیم، برای پاسخ به این سوال شما می توانید با توجه به توضیحات بالا اقدام به خرید یکی از این دو محصول نمایید.